Dodik: Opasne kritike iz Sarajeva zbog incidenata u Crnoj Gori

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da je Crna Gora na izborima rekla kakvu vlast želi u naredne četiri godine, te da je uplitanje bilo koga sa strane u tu činjenicu i štetno i opasno.

– Svjedoci smo da je izborni proces protekao mirno, da su svi politički akteri svjesni rezultata i da ih priznaj, pa stoga ne vidim šta bi tu ko sa strane mogao ili trebalo da kaže. Nemile scene iz nekoliko gradova u Crnoj Gori u kojima žive Bošnjaci-muslimani posao su za nadležne policijske organe Crne Gore, koji su i dalje pod upravom vlasti koja još nije promijenjena, i koja je dužna da otkrije počinioce tih vandalskih djela – naglasio je Dodik.

On je rekao da je za svaku pohvalu ponašanje lidera stranaka koalicije koje su dobile većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, 30. avgusta, a koji su promtno reagovali, odlazeći u gradove u kojima neko, ko sigurno ne želi dobro Crnoj Gori, pokušava da pobjedničke partije predstavi retrogradnim snagama, koje Crnu Goru guraju u destabilizaciju.

– Odgovornost za stabilnu i mirnu Crnu Goru i dalje je i na partiji koja trideset godina vrši vlast u toj zemlji, ali i na svim ostalima. Smatram da niko izvan Crne Gore ne treba da se miješa. Zato mislim da je ponašanje bošnjačkih političkih i vjerskih lidera u BiH ne samo štetno, već i opasno, jer terminologija koju koriste, argumentacija koja nije ništa drugo do ponavljanje starih matrica, ne doprinosi smirivanju tenzija u nama susjednoj i bratskoj državi, i više je za unutrašnju upotrebu – naglasio je Dodik.

Slušajući ovih dana hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, lidera SDA Bakira Izetbegovića, ili reisa Huseina Kavazovića, rekao je Dodik, neko bi pomislio da su oni ili njihova politika poraženi u Crnoj Gori i da su se incidenti, koji su sigurno za osudu, desili na teritoriji BiH.

– Crna Gora ima svoje i policijske i pravosudne organe, ima svoju Islamsku zajednicu i smatram da su i jedni i drugi sposobni da ta pitanja riješe bez sufliranja iz Sarajeva. Izražavam zadovoljstvo zbog činjenice da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori veoma brzo reagovala, stala u zaštitu suživota i dobrih odnosa sa muslimanima, koji su ih, važno je podsjetiti, svih proteklih mjeseci podržavali u borbi za očuvanje svetinja – naglasio je srpski član Predsjedništva u intervjuu Srni.

On je rekao da mu je jasno da je Komšić prije izbora otvoreno podržao crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ali sada mora da bude svjestan da je lider DPS-a sa koalicionim partnerima poražen na izborima i da je Crna Gora rekla ko želi da upravlja državom u narednom periodu.

– Priča o velikosrpskom projektu, koju podgrijava Komšić, nije ništa drugo do pokušaj zastrašivanja ljudi van Crne Gore, nedolično uplitanje u pitanja susjedne države i kreiranje atmosfere u kojoj se pobjednici izbora unaprijed proglašavaju destruktivcima, a da ništa nisu stigli ni da urade. Neko bi iz reagovanja iz Sarajeva mogao pomisliti da se iza brige za bošnjačku zajednicu krije opasna antisrpska politika koja priznaje pravo na Crnu Goru svima osim Srbima – naglasio je Dodik.

Zanimljivo je, ocijenio je Dodik, da za vandalizam u nekoliko mejsta u Crnoj Gori Komšić zdravo za gotovo optužuje pristalice partija koje su pobijedile na izborima, ne zapitavši se ni za trenutak zašto bi to bilo u intersu pobjednika.

– Kvalifikacija na račun dijela koalicije koja je pobijedila na izborima u Crnoj Gori da “podržava četničko divljanje” je ogledalo rasuđivanja Željka Komšića, koji ni nakon 25 godina od završetka rata očito nije skinuo uniformu takozvane Armije BiH, i koji još vodi virtuelne ratove sa virtuelnim protivnicima – istakao je Dodik.

Umjesto državničke čestitke, sa željom da se i sa budućom vladom Crne Gore ostvaruje saradnja, rekao je Dodik, iz Sarajeva se posljednjih dana čuje plač zbog činjenice da je narod Crne Gore odlučio kako je odlučio.

– Političko i vjersko Sarajevo pokušava da internacionalizuje incidente u Crnoj Gori, misleći da time pomaže odlazeću vlast, što je ne samo nedolično već i jako opasno i štetno. Nikada nisam krio na kojoj strani su bile moje simpatije na ovim izborima u Crnoj Gori, kao što nisam krio da mi otvoreno podržavamo borbu SPC za ostvarivanje njenih prava u toj državi, ali nikada ne bih svojim riječima ili djelima sebi dao za pravo da uređujem odnose u Crnoj Gori, niti da od pobjednika izbora, pa bili to i oni sa kojima se nisam slagao pravim baba roge – istakao je Dodik.

On je poručio da je Podgorica bila i ostaće crnogorska, baš kao što je Banjaluka bila i ostala krjaiška ljepotica, prijestonica Republike Srpske.

— Zato preporučujem svojim kolegama iz Predsjedništva da se prihvate posla u svojoj zemlji, a da Crnoj Gori požele napredak i ostvarenje ciljeva koje kao država zacrtaju – rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Autor: Srna