Dodik: Novi visoki predstavnik nepoželjan u RS-u

BiH Vijesti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u subotu, 6. februara, u Banjoj Luci da ukoliko bude izabran novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovinu da to predstavlja nastavak pravnog nasilja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Republika Srpska (RS – entitet u Bosni i Hercegovini), u skladu sa Aneksom X, nije pitana oko toga i smatram da je to nelegitiman prijedlog. Ako bude imenovan novi visoki predstavnik reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim. Ako kaže RS treba vratiti vojsku, sudstvo, indirektne poreze hoćemo razgovarati, a o svemu drugom nećemo. Može da dođe ko god hoće“, izjavio je Dodik.

Početkom ove godine pojavile su se informacije da bi trenutnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini austrijskog diplomatu Valentina Inzka, koji ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine mogao zamijeniti neko drugi.

Njemačka federalna vlada (Bundeskabinett) je 20. januara 2021. potvrdila zvaničnu kandidaturu Christiana Schmidta (63) za poziciju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH).

Autor: RSE