Dodik među zadnjim čestitao pobjedu Joe Bidenu

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku predsjedniku SAD Joe Bidenu povodom pobjede na izborima.

– U kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svijetu – funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su SAD, sa kojima srpski narod dijeli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog vijeka, jedan od autora i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson, u blizini Dejtona, država Ohajo, koji je zaustavio krvoproliće i građanski rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je podsjetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH.

– Јasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRЈ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspješne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u cjelini, prijeko potrebna – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je uvaženom predsjedniku SAD uputio izraze iskrenog poštovanja.

Autor: Srna