Dodik: Kina jedan od značajnijih partnera

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Kina pokazala kao jedan od značajnijih partnera BiH.

Dodik je rekao da je onlajn samit sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope bio prilika za analiziranje ranije odobrenih projekta i razgovor o novim ulaganjima.

– Kina se tu pokazala kao jedan od važnih partnera, koji nije oklijevao da realizuje ono što se dogovori i to nam daje optimizam da ćemo i u budućem vremenu, svi zajedno, pogotovo mi u BiH i Republici Srpskoj, animirati i zainteresovati Kineze koji su nam veoma važni – rekao je Dodik za Kinesku medijsku grupu.

Dodik, koji je bio jedan od učesnika jučerašnjeg Samita lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, rekao je da “postoji dugačka lista projekata i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH i zainteresovanost za angažman i korištenje sredstava iz programa koji je promovisan 2012. godine i koji se pokazao održivim u uslovima globalne neravnoteže”.

– Format “17 plus 1” daje šansu, prije svega nama ovdje, da na brz i efikasan način dobijemo dodatna sredstva i partnere kako bismo išli dalje – naveo je Dodik.

On je dodao da je BiH zainteresovana za projekte iz oblasti energetike, ali i za puteve i auto-puteve.

Dodik je podsjetio je da je Termoelektrana “Stanari” kod Doboja prvi projekt realizovan u okviru mehanizma “17 plus 1”, kao i da očekuje ubrzanje sprovođenja i ostalih zajedničkih projekata.

– To ćemo tražiti od kineskih partnera. Procedure su duge, a projekti ne mogu više da čekaju. Tu će biti projekti iz oblasti energetike, a jedan od njih je vezan za Tuzlu i tamošnju termoelektranu. To je u nekoj fazi kad treba da zvanično počnu radovi i mislim da je sve ispregovarano – rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj su, dodao je, poslovi koji su ugovoreni na sistemu hidroelektrana Bistrica, gdje je sve formalno završeno, ali je potrebno da se obezbijedi finansijski input.

– Tu su elektrane vezano za Hercegovinu, gdje već imamo dogovor o tome sa konkretnim kineskim kompanijama. Tu je gradnja bolnice u Doboju, a tu su, naravno, i putevi i auto-putevi koje želimo da modernizujemo i nanovo izgradimo. Dakle lista projekata je zaista impozantna, a verujemo da će intenzivno krenuti – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se Kina pokazala kao potentan ulagač, koji nema političkih zahtjeva i uslovljavanja.

– To je najbolji način. Ukoliko već uzimate kredite, plaćate kamate ili promovišete nečije tehnologije, to bi trebalo biti sasvim dovoljno, a ne da dolaze politički i neki drugi zahtjevi. Kina se pokazala kao jedna od globalnih sila i jedan od najkorisnijih partnera – rekao je Dodik.

Naveo je da su se Konfucijevi instituti u Banjaluci i Sarajevu pokazali kao važan segment saradnje dvije zemlje, te istakao važnost kooperacije u oblasti kulture, obrazovanja i razvoja novih tehnologija.

Ocijenio je i da je Sporazum o investicijama između EU i Kine “dobar za EU, ali i za region kojem pripada BiH”.

– Dodatno se otvara ogromno masovno kinesko tržište, ne samo za potrošnju nego i za investicije u nove tehnologije kojima Evropa raspolaže. Svakako da će taj sporazum koristiti svima, pa će i nama koji smo posredno njegovi konzumenti svakako dati priliku da sagledamo potencijal – rekao je Dodik.

On je naveo da je “pandemija virusa korona odjednom zaustavila, i kao hirurškim nožem presjekla kontakte” među zemljama, ali i da je Kina, u takvom ambijentu, pokazala solidarnost i transparentnost.

– Moram reći da smo mi na početku pandemije odjednom ostavljeni od naših evropskih partnera, koji su zatvorili svoje kapacitete za prodaju opreme – od respiratora do samih maski. Morali smo svi odjednom da se usmjerimo na kinesko tržište. Od Kine smo nabavili svu neophodnu opremu, a sada imamo situaciju da je i Kina gotovo najveći i najsigurniji proizvođač vakcine protiv kovida 19 u svijetu – zaključio je Dodik.

Autor: Fena