Dodik: Inzko je neprincipijelan, Kurt Waldheim je bio austrijski fašista, pa mu nisu oduzeta odlikovanja koja su mu dodijeljena za života

BiH Vijesti

Pokušaćemo spriječiti lakrdiju oko imenovanja novog visokog predstavnika, kazao je Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je ta stranka zajedno sa koalicionim partnerima spremna za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici. Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka privremenog banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a rekao da je u tom smjeru napravljen operativni plan, te da očekuje identične i dobre rezultate kao na prethodnim izborima koji su poništeni u tim lokalnim zajednicama.

– Pripremili smo se na najbolji način za te izbore u cilju da se stavi tačna na tu zavrzlamu koju su napravili CIK, te opozicija u Republici Srpskoj i bošnjačka vlast u Sarajevu. Ponavljanje izbora u Doboju i Srebrenici bilo je nepotrebno, rekao je Dodik.

On je rekao da RS nastavlja uspješnu i kontinuiranu borbu sa pandemijom virusa korona, te je zahvalio rukovodstvu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što je obezbijedio vakcinaciju 5.000 zdravstvenih radnika RS u Srbiji.

Dodik je rekao da se za vakcinaciju prijavilo 2.100 radnika.

On je rekao da će SNSD uputiti u Narodnu skupštinu u narednih 10 dana Prijedlog zakona o porijeklu imovine i o porezima na bazi utvrđene nezakonito stečene imovine. Rekao je da SNSD nije za dolazak novog visokog predstavnika u BiH, te da treba ukinuti njegovu kancelariju, što je i stav Rusije.

Dodik je podsjetio da se aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko ponaša neprincipijelno, te ga je podsjetio na Kurta Waldheima, Austrijanca koji je boravio na Kozari i ovim prostorima, te da je utvrđeno kako je bio fašista, ali da mu nakon smrti nisu oduzeta odlikovanja koja su mu dodijeljena za života. On je rekao da je Waldheim imao fašističku prošlost, te da je bio biran za generalnog sekretara UN.

Autor: Oslobodjenje.ba