Dodik Džaferovića nazvao “bošnjačkim nacionalistom” i “političkim naturščikom”

BiH Vijesti

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a nazvao je danas Šefika DŽaferovića “bošnjačkim nacionalistom”, “političkim naturščikom” koji pokazuje “sljepilo”, odgovarajući na Džaferovićevu izjavu da se “on treba povući iz politike” te da “velikosrpska ideološka kuhinja neće proći”.

Ovo nije pitanje pojedinaca

– Sljepilo koje pokazuju bošnjački nacionalisti, među kojima je i Džaferović, cijelu BiH je dovelo u slijepu ulicu iako smo godinama i mi i Hrvati upozoravali gdje će završiti devastacija Ustava i uzimanje prava i narodima i entitetima – rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je kazao da bi on mogao da uzvrati Džaferoviću riječima da će kriza biti riješena ako se povuče Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, ali to ne bi bilo tačno.

– Ovo nije pitanje pojedinaca, ovo je pitanje politika koje su 26 godina išle za tim da Republiku Srpsku zbrišu s mape. Srbi su teško potpisali Dejtonski mirovni sporazum, ali su ga potpisali jer je Republika Srpska dobila značajna ovlaštenja. Međutim, zaboravlja se da su Bošnjaci taj isti sporazum potpisali kao privremeno rješenje, nadajući se i čineći sve da im neko da ono što oni misle da im pripada, a nisu dobili u Dejtonu – naglasio je Dodik.

Došao je kraj

On je naveo da su to su godinama radili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH, ali je tome došao kraj.

– Republika Srpska je privržena slovu Ustava BiH i borit će se za njega. Ništa više od Ustava BiH, ali i ništa manje. Bošnjački nacionalizam umotan u frazu funkcionalne BiH neće proći i neka ne misle da ne shvatamo kakve planove pokušavaju da realizuju, i to sve po onoj staroj “drž'te lopova” – zaključio je Dodik. 

Autor: Avaz.ba / Srna