Dodik: BiH jedino destabilizuju PIC i visoki predstavnik

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da će samo i uvijek Narodna skupština RS govoriti da li je nešto u interesu RS ili BiH, a ne Vijeće za provođenje mira (PIC).

– Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, PIC je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabilizuju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik – izjavio je Dodik Srni, upitan da prokomentariše izjavu Upravnog odbora PIC-a, sa kojom se nije složila Ruska Federacija.

U toj izjavi se najoštrije osuđuje eskalacija tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština RS, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Dodik je naveo da u RS malo koga više zanima “šta je jedna samoorganizovana grupa ambasadora, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti.”

– Države koje su se samoorganizovale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Vijeće za provođenje mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore – istakao je Dodik.

On je upitao da li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije znaju šta njihova država radi u BiH i da li znaju da je PIC tijelo bez legaliteta i legitimiteta koje vrijeđa zdrav razum i inteligenciju prosječnog čovjeka i to u 21 vijeku.

– Ćutanje u FBiH na njihove aktivnosti i saopštenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se – konstatovao je član Predsjedništva BiH.


Dodik je istakao da je Narodna skupština najviši organ RS sačinjen od direktno biranih narodnih poslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIC-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali.

– Stoga je svaki komentar na saopštenje PIC-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni izborima – naglasio je Dodik.

Autor: RTRS