Danijel Bezuk pucao iz kalašnjikova koji je rijedak na ovim prostorima, zovu ga “kostolomac”

Svijet Vijesti

Napadač Danijel Bezuk je na Markovu trgu u Zagrebu koristio rijedak model malokalibarskog “kalašnjikova”, kakav su u ratu zvali kostolomac, piše u četvrtak Jutarnji list.

Tokom napada na vladu u ponedjeljak u jutarnjim satima 22-godišnji Danijel Bezuk, osim na policajca Oskara Fiorija, zapucao je i u smjeru dvojice policajaca koji su kao dio osiguranja čuvali zgrade vlade i sabora na Markovu trgu.

Jedan od policajaca čistom je srećom izbjegao ranjavanje, i to doslovce za nekoliko milimetara. Naime, kada je pucnjava prestala, odnosno kada se Bezuk dao u bijeg, jedan od policajaca koji je sudjelovao u razmjeni vatre s Bezukom vidio je da mu je propucan džep na hlačama, ali na sreću metak ga nekim čudom nije ranio.

Prema neslužbenim podacima, automatska puška koju je Bezuk koristio, a potom odbacio, predstavlja prilično rijedak model na ovim prostorima.

Riječ je o varijanti kalašnjikova, ali ne u standardnom kalibru 7,62 x 39 za AK-47, već je riječ o tzv. malokalibarskom kalašnjikovu, odnosno modelu AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm. Za razliku od standardnoga kalašnjikova 7,62 x 39 mm, malokalibarski kalašnjikov se u Domovinskom ratu vrlo malo koristio te bi to trebalo olakšati policiji da uđe u trag porijeklu oružja, piše Jutarnji list.

Autor: Fokus.ba