Danas u BiH stižu EU zastupnici koji traže sankcije Dodiku i RS

BiH Vijesti

Zastupnici Evropskog parlamenta Tineke Strik (Zeleni / EFA, Holandija) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) dolaze danas u posjetu Bosni i Hercegovini.

Radi se o zastupnicima koji su se prvi unitar institucija EU založili za sankcije RS-u zbog poteza Dodikovog SNSD-a. Oni su stava da bi Evropska komisija morala pokrenuti sankcije prema entitetu RS i političkim predstavnicima RS, te uskratiti novac iz IPA fondova sve dok traje bojkot državnih institucija.

U BiH dolaze upravo zbog aktuelne političke krize.

Kao glasnogovornici svojih političkih grupa za BiH u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik boravit će u BiH 12. i 13. novembra kako bi razgovarali sa različitim akterima, među kojima je visoki predstavnik, kolegij Međuagencijske radne grupe (IAWG) , Centralna izborna komisija (CIK), poslanici raznih političkih partija, uključujući i opozicione, kao i predstavnici civilnog društva, nevladinih organizacija i drugih relevantnih aktera.

Uoči dolaska u Sarajevo zastupnica iz Holandije Tineke Strik je poručila kako predstojeće sedmice mogu odlučiti o budućnosti zemlje.

“Našli smo se u ključnoj fazi za Bosnu i Hercegovinu. Naredne sedmice imaju potencijal da odrede budućnost zemlje u narednim decenijama. Od vitalnog je značaja da se zemlja vrati u stabilnu i predvidljivu političku realnost. Ali ako međunarodna zajednica, posebno EU i njene države članice, i dalje dozvoljavaju eskalaciju i nagrađuju one aktere koji su uzročnici ove krize, što će rezultirati ekskluzivnim dogovorom kojem nedostaje istinska podrška velikog dijela stanovništva BiH, što će dodatno učvrstiti etničke podjele. Možda se čini da takav sporazum rješava tenzije u kratkom roku, ali će na duge staze ugroziti funkcionalnost i stabilnost zemlje i pokazati se pogubnim za njene evropske aspiracije”, kazala je ona.

Sličnog mišljenja je i Dietmar Köster.

“Ne možemo šutjeti pred etnonacionalističkom retorikom i postupcima takve težine koji bi mogli podstaći tenzije u cijeloj regiji zapadnog Balkana. U Evropi nema mjesta negiranju genocida. Niti nekažnjivosti političkih lidera koji krše vladavine prava. Ponovo potvrđujemo našu snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenim evropskim integracijama. Samo demokratska Bosna i Hercegovina zasnovana na vladavini prava ima budućnost u EU”, istakao je on.

Na kraju ove radne posjete u subotu, 13. novembra, od 12:00 do 13:00 sati održat će se zajednička konferencija za novinare u Hotelu Holiday.

Autor: Vijesti.ba