Cikotić: Iscrpljene sve mogućnosti za smještaj migranata, trebamo pomoć svih nivoa vlasti

BiH Vijesti

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru “Lipa” i požara u kojeme je veći dio kampa uništen, u intenzivnoj je komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

“S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara, kojim su dovedene u opasnost
životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile. Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata. Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumijevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je “Lipa” proglašena privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda”, navode iz Ministarstva.

Također, zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se “Lipa” ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u “Biru” je odbijen od strane lokalnih vlasti.

“Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti. Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom poziva institucije sa svih nivoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za ovu situaciju i prihvate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Autor: Nap.ba