Christian Schmidt danas u Banjaluci

BiH Vijesti

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas će boraviti u Banjaluci.

Schmidt će posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Uprave.

Isti izvor nije naveo šta je tema sastanka. Nema ni najave da će se Schmidt susresti sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj.

Uprava za indirektno oporezivanje BIH jedna je od tri institucije Bosne i Hercegovine čiju nadležnost želi da ukine Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

On je više puta najavljivao da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Prema Ustavu BiH entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Iz ureda Christiana Schmidta za Radio Slobodna Evropa su podsjetili krajem septembra da, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, “entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH”.

Autor. Vijesti.ba