ČEDA JOVANOVIĆ I ŽELJKO KOMŠIĆ IZ MOSTARA: Poruka za one koji su prije dva dana ponižavali BiH…

BiH Vijesti

Željko Komšić, Čedomir Jovanović i Miro Lazović boravili su danas u Mostaru kako bi pružili podršku “Koaliciji za Mostar”, unutar koje Demokratska fronta nastupa na lokalnim izborima u ovom gradu.

Komšić je iz Mostara poručio kako ovaj grad ima poseban značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Svim kandidatima “Koalicije” želimo dati podršku. Svima je jasno zašto ovo radimo, kakav je ulog u igri. Nakon 12 godina bez izbora, ismijavanja demokratije i volje Mostaraca, kao i svih ljudi koji vole ovaj grad, građani i građanke Mostara imaju priliku da biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće. Dogovor oko Mostara nije savršen i čini se da su njime svi podjednako nezadovoljni. Ipak, mislim da je u suštini dobar, samo ga treba ispoštovati. Građanima i građankama Mostara želim svu sreću i uspjeh i da sebi izaberu predstavnike vlasti kakve žele i da ti predstavnici rade u njihovu korist. Osnovna politika DF-a je da sve ono što je opšti interes BiH, a Mostar je jedan od simbola države, iznad je svega. Niko od naših kandidata nikada neće tražiti da žrtvuju opšti interes zarad stranačkog. Jesu lokalni izbori, ali ste svi svjesni značaja Mostara – poručio je lider DF-a i član Predsjedništva BiH.

Predsjednik LDP-a i savjetnik Željka Komšića Čedomir Jovanović izjavio je kako mu je drago što je sa prijeteljima bio u prilici da posjeti Mostar. Isričao je kako je, prolazeći od Sarajeva, Konjica do Mostara, bio zadivljen ljepotom, ali je dolaskom u grad na Neretvi bio “vraćen u surovu realnost”.

– Dok sam se vozio do Mostara, slao sam slike s telefona. Kakva ljepota. I onda nas stvarnost ošamari po licu i vidim da sva ta ljepota nema veze s nama. Mostar je Bosna i Hercegovina u malom, a od sreće BiH zavisi i sreća moje države. Ima toliko tenzija koje su nepotrebne u jednom podijeljenom gradu. Ali, tako je u cijelom regionu i ako se stvari trebaju mijenjati, onda da počnu ovdje – kazao je Jovanović.

Dodao je da vjeruje da se ponovo može vratiti stari Mostar, grad u kojem će biti rođen novi Aleksa Šantić. Osvrnuo se i na nedavnu posjetu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH.

– Oni koji su ponižavali Bosnu i Hercegovinu prije dva dana, trebaju da dobiju vašu poruku. Ovdje vrijeme kao da je stalo. Pola grada je srušeno. Ja bih želio da se tako nešto promijeni, a prvi korak su izbori u Mostaru. Mostarci trebaju biti ljuti za sve ono što su preživjeli, a nisu zaslužili. Ovaj grad će biti sretan samo kada Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali budu ponovo jedni za druge, da se zajedno slavi… Izbori u Mostaru će biti putokaz za izbore koji su pred vama za dvije godine. Ovo je prilika da uzmete sudbinu u svoje ruke – zaključio je Jovanović.

Na kraju svoga obraćanja, otkrio je kako niko više ne želi odlazak visokog predstavnika iz BiH “od nas”, ali…

– Tako što će Bosna i Hercegovina moći stati na svoje noge, ali ne ako će nas to vratiti u ludilo devedesetih – kazao je on.

Miro Lazović, bivši predsjedavajući Skupštine Republike Bosne i Hercegovine te član SPD-a, složio se sa svojim sagovornicima o važnosti Mostara za državu.

– Drago mi je što sam u ovom društvu. Mostar je i moj grad, rođen sam nedaleko odavde, u Ljubuškom. Sjećam se kada sam odmah poslije rata dolazio u Mostar, vidio sam šta su sve Mostarci preživjeli. Sada, nakon 25 godina, mogu reći da je Mostar središte svega što je BiH propatila – ocijenio je Lazović.

Još jednom je naglasio važnost nedjelje kada će “Mostarci moći pokazati da žele grad kakav je bio prije agresije na Bosnu i Hercegovinu”.

– Mostar bije bitku za BiH i pokazat će da li smo za građansku državu ili za onu o kojoj je ovih dana pričao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Čović ili Dodik. Dakle, Mostar je paradigma Bosne i Hercegovine i želim vam mnogo uspjeha na ovim izborima – kazao je  Miro Lazović, prenosi N1.

Autor: Slobodna-bosna.ba / N1