Brod koji tone uz obalu Šri Lanke mogao bi izazvati ekološku katastrofu

Svijet Vijesti

Mornarice Šri Lanke i Indije proteklih dana zajednički su radile na gašenju vatre, a sada na sprječavanju lomljenja i potonuća broda, no operaciju im otežavaju nemirno more i monsunski vjetrovi. 

Glasnogovornik mornarice Šri Lanke Indika Silva za BBC je rekao kako “spasioci pokušavaju povući brod prema dubokom moru prije nego što potone kako bi se minimiziralo onečišćenje mora“.  

Uništenje cijelog morskog dna

Ekologinja Ajantha Perera upozorila je da mogućnost potonuća predstavlja “najgori scenarij za okoliš“. 

“Sa svim opasnim teretom, dušičnom kiselinom i drugim spojevima, kao i gorivom broda, potonuće će dovesti do uništenja cijelog morskog dna“, dodala je. 

Obalno područje uz grad Negombo već je zagađeno naftom i drugim zagađenjem. 

Ministarstvo ribarstva Šri Lanke objavilo je da su na snagu stupile izvanredne mjere kako bi se zaštitila laguna Negomba i okolna područja. 

Posada znala za curenje

Šrilankanski dužnosnici vjeruju da je požar izazvalo curenje dušične kiseline za koje je posada znala od 11. svibnja. Brod je prevozio 25 tona jako korozivne kiseline koja se inače koristi u proizvodnji gnojiva i eksploziva. 

X-Press Shipping, tvrtka sa sjedištem u Singapuru u čijem je vlasništvu brod, potvrdila je da je posada bila svjesna curenja, ali da su Katar i Indija uskratili dozvolu da uđe u njihove vode. 

Činjenica da je Šri Lanka dopustila brodu da uđe u njihove vode izazvala je burne reakcije javnosti. 

Dužnosnici su podnijeli policijsku prijavu protiv kapetana broda koji je prošloga tjedna spašen zajedno s ostalim članovima posade. 

Šrilankanska policija navodno je kapetana i inženjera ispitivala preko 14 sati. 

Autor: Hina / Index.hr