Borelj: Nećemo mirovati dok Balkan ne bude dio Evropske unije

Svijet Vijesti

Šef diplomatije Evropske unije Žozef Borelj poručio je pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih naroda da “EU neće mirovati sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio Evropske unije”.

“U tom cilju, u potpunosti smo mobilizovani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protiotvor za nacionalističku retoriku”, naveo je.

On je u govoru najavio da će se sljedeće sedmice u Briselu, u organizaciji EU-a, održati novi sastanak dijaloga Srbije i Kosova.

Borelj je pred Savjetom UN-a, na sjednici posvećenoj saradnji UN-a i EU-a, govorio o ulozi i podršci koju Evropska unija daje održanju globalnog mira i sigurnosti, saradnji sa UN-om i regionalnim organizacijama.

Zapadni Balkan je naveo među primjerima “duboke angažovanosti ” EU-a, gdje su potrebni “hitni rezultati”.

Pored Zapadnog Balkana, Borelj je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.

“Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona uticaja ”, naglasio je Borelj.

On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da Evropska unija ostaje posvećena saradnji i principima Ujedinjenih naroda.

Autor: Agencije