Bivši predsjednik Afganistana: Morao sam pobjeći, napravio sam to za građane Kabula

Svijet Vijesti

Bivši afganistanski predsjednik Ašraf Gani ispričao se narodu Afganistana nakon što je pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate, javlja BBC.

“Napustiti Kabul bila je najteža odluka u mome životu”, rekao je dodavši da mu je žao što nije mogao “učiniti da to drugačije završi”.

Gani je iznenada napustio Afganistan dok su 15. kolovoza talibanski militanti napredovali prema Kabulu.

Rekao je da nije namjeravao napustiti svoje ljude, no da je to “bio jedini način.”

“Da sam ostao, izbile bi ulične borbe”

U izjavi podijeljenoj na Twitteru u srijedu Gani je rekao da nije imao izbora i da je morao napustiti zemlju kako bi izbjegao nasilje širokih razmjera.

“Otišao sam na nagovor osiguranja palače, koje me je savjetovalo da bi ostanak uzrokovao iste ulične borbe kakve su se događale u gradu tijekom građanskog rata devedesetih”, napisao je dodavši da je to učinio da spasi Kabul i njegovih šest milijuna stanovnika.

Rekao je da je posvetio 20 godina pomaganju da Afganistan postane “demokratska, uspješna i nezavisna država”.

Gani je ponovo odbacio “neutemeljene” optužbe da je u Ujedinjene Arapske Emirate otputovao s oko 169 milijuna dolara.

72-godišnji bivši predsjednik, kojeg su drugi afganistanski političari žestoko kritizirali zbog napuštanja zemlje, rekao je da će uskoro progovoriti o događajima koji su doveli do njegovog odlaska.

“Talibani su me tražili od sobe do sobe”

U obraćanju uživo na Facebooku 18. kolovoza Gani je rekao da ga je njegovo osiguranje “natjeralo” da napusti Afganistan jer je “postojala realna šansa da budem zarobljen i ubijen.”

Kad su talibani ušli u predsjedničku palaču u Kabulu, rekao je da su ga “počeli tražiti od sobe do sobe.”

Odbacivši optužbe da je sa sobom odnio velike količine novca kad je napuštao zemlju, Gani je rekao da mu nije bilo dopušteno ni da skine sandale i obuje cipele.

Talibani, koji su preuzeli kontrolu nad Afganistanom u velikoj ofenzivi prije više od tri tjedna, najavili su ranije ovoga tjedna osnivanje u cijelosti muške privremene vlade koja će voditi zemlju.

U srijedu su deseci žena u Kabulu i sjeveroistočnoj afganistanskoj provinciji Badakhshanu prosvjedovali protiv nove vlade, rekavši da neće prihvatiti vladu u kojoj nema žena.

Autor: Hina