Bil Gejts konačno vidi svjetlo na kraju tunela: Doći će kraj i ovome

Svijet Vijesti

Filantrop i jedan od osnivača Microsofta, Bil Gejts (Bill Gates), u posljednjih je godinu dana bio glasan zagovornik vakcina i vakcinisanja, ali i kritičar cijelog svijeta zbog nespremnosti na pandemiju koja ga je zahvatila.

Gejts je kroz svoju zakladu uložio milione dolara u istraživanje Sveučilišta Oxford koje je na kraju rezultiralo vakcinom protiv Covid-19. I iako je i dalje uvjeren kako je svijet ova pandemija uhvatila nespremnog, ipak vidi svjetlo na kraju tunela.

Svijet se nije pripremio na ovu pandemiju onako kako je trebao, no vakcina bi trebala omogućiti ljudima da se vrate u neki oblik normalnosti, istaknuo je Gejts u razgovoru za Sky News, prenosi Zimo.

Pojasnio je kako je njegova zaklada sudjelovala kroz nekoliko različitih instrumenata, među kojima i kroz ACT-A, globalnu alijansu tijela koja koordiniraju dostavu testova, lijekova i vakcina širom svijeta.

– To što smo napravili je veoma vrijedno, jer se nismo dovoljno pripremili za pandemiju. Učimo u hodu, ali rekao bih da je dobra vijest da je djelomično zbog svih napora ACT-A, dijelom i zbog američkog novca za razvoj i istraživanje, imamo vakcina i doći će kraj ovoj pandemiji – rekao je Gates.

Autor: Avaz.ba