Bidenu drastično pala podrška nakon pobjede talibana

Svijet Vijesti

Podrška američkom predsjedniku Joeu Bidenu pala je za sedam postotnih bodova, na najnižu razinu dosad, nakon što su talibani osvojili afganistansku prijestolnicu, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa.

Anketa provedena u ponedjeljak pokazala je da Bidena podržava 46 posto Amerikanaca, što je najniža sedmična razina od njegovog preuzimanja vlasti u januaru.

Popularnost američkog predsjednika značajno je pala nakon što su talibani ušli u afganistansku prijestolnicu iz koje je vlada pobjegla, nakon dva desetljeća američke vojne operacije koja je koštala bilione dolara i odnijela hiljade američkih života.

Druga anketa Ipsosa, također provedena u ponedjeljak, pokazala je da manje od polovice Amerikanaca podržava Bidenov vojni i diplomatski pristup u Afganistanu.

Američki predsjednik, koji je prošli mjesec hvalio afganistanske snage kao „najopremljenije na svijetu“, trenutno ima najmanju podršku od tri američka predsjednika koji su vladali tokom tog najdužeg američkog rata.

Bijela kuća je u utorak saopćila kako je Biden razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom s kojim je dogovorio sastanak G7 iduće sedmice kako bi se razgovaralo o zajedničkoj strategiji za Afganistan.

Autor: Hina