Bidenovo pismo Vučiću: Sretan vam praznik, priznajte Kosovo!

Svijet Vijesti

Joe Biden uputio je pismo-čestitku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije u kojem mu je naglasio stav SAD-a o postizanju “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”

Predsednik SAD Joe Biden uputio je pismo-čestitku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

-U ime američkog naroda, upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara, kaže se u čestitki.

Biden je istakao da, imajući u vidu 140 godina partnerstva dvije zemlje, SAD ostaju trajno posvećene unaprijeđenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti.

-I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi, naveo je predsjednik SAD.

On je posebno istakao podršku SAD postizanju “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”.

-Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj historiji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata i mi izuzetno cijenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Također cijenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije Covid-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana, naveo je Biden, prenose srbijanski mediji.

Autor: Oslobodjenje.ba