Biden i Merkel: Zajedno protiv agresije Kine i Rusije

Svijet Vijesti

“Stojimo zajedno i nastavit ćemo zajedno braniti naše istočne bočne saveznike u NATO-u od ruske agresije”, rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali su da će zajedno raditi na odbrani od Rusije i suprotstaviti se antidemokratskim akcijama Kine te da se razmatra ukidanje zabrane putovanja iz Evrope u SAD.

Biden je ponovio zabrinutost zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije do Njemačke dnom Baltičkog mora, a oboje su bili jedinstveni u uvjerenju da Rusija ne bi trebala koristiti energiju kao oružje.

“Stojimo zajedno i nastavit ćemo zajedno braniti naše istočne bočne saveznike u NATO-u od ruske agresije”, rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući. Kazao je da će se obje zemlje zalagati za demokratska načela i univerzalna prava te da će se boriti protiv potkopavanja slobodnog i otvorenog društva, bio to slučaj s Kinom ili bilo kojom drugom zemljom.

Trump je narušio američko-njemačke odnose

SAD i Njemačka ključni su saveznici u NATO-u, ali odnos je pretrpio za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Biden i Merkel, koji se godinama poznaju i surađuju, obećali su da će jačati veze između dviju zemalja u budućnosti, javlja Reuters.

Washington se boji da će plinovod Sjeverni tok 2, vrijedan 11 milijardi dolara, za koji se očekuje da će biti završen u septembru, naštetiti Ukrajini i povećati evropsko oslanjanje na ruski plin. SAD želi da Njemačka pronađe načine kako osigurati da Rusija ne može koristiti plinovod za nanošenje štete Ukrajini ili drugim saveznicima u istočnoj Evropi.

Njemačka i SAD također se ne slažu oko toga koliko je promišljeno partnerstvo s Kinom u poslovnim projektima, oko privremenih odricanja od patenata usmjerenih na ubrzanje globalne proizvodnje vakcina i oko stalnih ograničenja za Evropljane koji putuju u SAD. Biden i Merkel žele ojačati transatlantski odnos koji je pretrpio pod čestim Trumpovim kritikama bliskih američkih saveznika.

Međusobno su se hvalili.

Biden: Merkel je naša velika prijateljica

“Saradnja između Sjedinjenih Država i Njemačke je jaka i nadamo se da ćemo je nastaviti, a uvjeren sam da hoćemo”, rekao je Biden započinjući sastanak koji je trajao duže od sat vremena. Kazao je da je Merkel mnogo puta bila u Ovalnom uredu i nazvao ju je velikom prijateljicom i prijateljicom SAD-a.

“Cijenim prijateljstvo”, odgovorila je Merkel, prva evropska čelnica koja je posjetila Bidena u Bijeloj kući, naglašavajući ulogu Amerike u izgradnji slobodne i demokratske Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, Merkel se nakon 16 godina povlači s mjesta kancelarke.

Biden je rekao da SAD preispituje kada mogu ukinuti ograničenja putovanja iz većine Evrope nakon što je Merkel pokrenula to pitanje.

“U postupku je”, kazao je Biden i dodao da će vjerovatno moći odgovoriti u sljedećih nekoliko dana te da čeka mišljenje američkog tima za pandemiju.

Autor: Hina