Biden donosi uredbu koja će olakšati glasanje na izborima, evo o čemu se radi

Svijet Vijesti

Američki predsjednik Joe Biden potpisat će uredbu koja bi trebala Amerikancima olakšati glasanje, priopćio je dužnosnik Bijele kuće, dok republikanci diljem zemlje istodobno pokušavaju ograničiti glasačka prava nakon izbora 2020. godine.

Biden će uredbu potpisati na 56. obljetnicu “Krvave nedjelje”, kada su vojnici iz Alabame i policija napali povorku prosvjednika u gradu Selmi koji su prosvjedovali protiv rasne diskriminacije na biralištima.

U srijedu su demokrati u Zastupničkom domu izglasali zakon kojim se mijenja postupak glasanja i kojim se, uz ostalo, od država traži da određivanje granica izbornih jedinica prenesu na neovisne komisije. Mali su izgledi da će zakon biti izglasan u Senatu.

Traži se od država da moderniziraju internetske stranice

Bidenova uredba nalaže saveznim agencijama da za 200 dana predaju plan širenja postupka registracije birača i distribuciju informacija o izborima, a državnoj upravi nalaže da modernizira savezne internetske stranice i digitalne servise koji pružaju informacije o izborima.

Nastojanje demokrata da olakšaju glasanje poklopilo se s pokušajima republikanskih zastupnika u desetak država da ograniče pristup glasanju, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump izgubio izbore u studenome.

“Naša je zemlja svjedočila pobuni bez presedana na Kapitolu. A sada smo suočeni s novim agresivnim napadima na biračka prava diljem zemlje”, rekao je u subotu novinarima dužnosnik administracije istaknuvši da Biden u uredbi navodi kako im je “dužnost osigurati što jednostavniju registraciju birača i samo glasanje za sve koji imaju pravo izići na izbore”.

Autor: Hina