Bajden poslao snažnu poruku: Jedinstvo je naša snaga

Svijet Vijesti

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči današnjeg obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Bajden je u video zapisu u Bijeloj kući odao počast sjećanjima na poginule u napadima i hiljadama povrijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tokom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

– Po meni, to je centralna lekcija 11. septembra, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga – rekao je Bajden.

Dodao je i i da “jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar.

– Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju – naveo je on.

Bijela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. septembra te da će Bajden posjetiti sva tri mjesta koja su na današnji dan 2001. napadnuta. On će danas posjetiti Njujork, gdje su dva aviona uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virdžiniji, gdje se srušio treći avion i Pensilvaniju, gdje su putnici srušili četvrti avion za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući.

Autor: Avaz.ba