Amerika vratila sankcije Iranu, saveznici se protive

Svijet Vijesti

Sjedinjene Američke Države ponovo su jednostrano uvele sve sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana, uprkos protivljenju najbližih evropskih saveznika i neizvjesnosti oko njihovog uticaja.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo najavio je juče vraćanje sankcija UN Iranu i američku akciju protiv prekršilaca.

“Ako države članice UN ne ispune svoje obaveze u sprovođenju sankcija, Sjedinjene Države su spremne da nametnu posljedice za te propuste i da osiguraju da Iran ne ubira blagodeti aktivnosti zabranjenih od strane UN”, rekao je Pompeo.

Kao reakciju na ovaj potez SAD, Iran je 20. septembra pozvao ostatak svijeta da se ujedini protiv “bezobzirnih postupaka” Vašingtona.

“Očekujemo da će se međunarodna zajednica i sve zemlje svijeta suprotstaviti nepromišljenim postupcima režima u Bijeloj kući i govoriti kao jedan glas”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Saed Khatibzadeh na konferenciji za novinare u Teheranu.

Američki potez mogao bi izazvati veći sukob u Ujedinjenim nacijama, gdje se Vašington nalazi u sve većoj izolaciji usred tenzija sa Iranom i ostalim stranama potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Autor: RSE