Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini

Svijet Vijesti

“Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini”, upozorio je američki državni tajnik Antony Blinken i izrazio “zabrinutost” Sjedinjenih Država zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici.

“Na granici ima više ruskih postrojbi nego ikada od 2014., tijekom prve ruske invazije”, ocijenio je Blinken u razgovoru koji je u nedjelju objavio kanal NBC i ponovio ovotjednu procjenu Bijele kuće.

Predsjednik Joe “Biden je bio jako jasan: ako Rusija postupi nepromišljeno ili agresivno, skupo će je stajati, bit će posljedica”, dodao je ne preciziravši mogući odgovor.

Antony Blinken, koji je o tom predmetu u petak telefonom razgovarao s francuskim i njemačkim kolegama, naglasio je da “Sjedinjene Države i europski partneri dijele iste zabrinutosti”.

U ratu u Donbasu, koji je počeo u travnju 2014. nakon prozapadne revolucije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, poginulo je više od 13.000 ljudi i oko 1.5 milijuna je raseljeno.

Intenzitet sukoba je pao nakon mirovnih sporazuma u Minsku 2015. ali političko rješenje nije pronađeno.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, odbacio je u nedjelju mogućnost rata s Ukrajinom, koju danima brine gomilanje ruskih snaga na njezinim granicama. 

“Nitko ne kreće putem rata i nitko ne prihvaća mogućnost rata”, izjavio je Peskov u razgovoru na državnom kanalu Rusija 1 objavljenom navečer u Moskvi.

“Nitko ne prihvaća mogućnost građanskog rata u Ukrajini”, dodao je i jamčio da “Rusija neće ostati ravnodušna na sudbinu rusofonih stanovnika koji žive na jugoistoku” Ukrajine, gdje od 2014. traje rat između postrojbi Kijeva i proruskih separatista. 

Autor: Hina