Američka ambasada čestitala Dan nezavisnosti građanima Bosne i Hercegovine

BiH Vijesti

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti.

“Sretan Dan nezavisnosti BiH! SAD ostaju posvećene jakom partnerstvu i prijateljstvu sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, podršci u suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te se radujemo osnaživanju odnosa između dvije zemlje u budućnosti”, stoji u čestitki objavljenoj na društvenim mrežama.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Autor: Fokus.ba