Ambasada SAD o odluci NSRS: Spremni smo da koristimo sve raspoložive sankcije

BiH Vijesti

Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS. Povodom toga, oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu. 

– Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti – naveli su u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Oni su istakli da “ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”, međutim Dodik je danas nakon sjednice NSRS najavio da RS neće odustati od takvih namjera (vraćanja nadležnosti Oružanih snaga, VSTV-a, UIO, OSA, SIPA). 

– Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu – naveli su.

Iz Ambasade su još formiranje vlastite agencije za lijekove na neki način nazvali “pokušajem da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava”.

– Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve – zaključili su iz Ambasade SAD.

Autor: Avaz.ba