Amanpur: Nacionalističke snage u BiH su oslabile, to je početak trenda koji državu može voditi naprijed

BiH Vijesti

Kristin Amanpur (Christiane Amanpour), novinarka CNN-a, govorila je na konferenciji povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Amanpour je tokom ratnih dešavanja izvještavala iz BiH, a na konferenciji je rekla da su nacionalističke snage u BiH oslabile, te da je to početak trenda koji državu može da vodi naprijed. Dejton jeste zaustavio rat i dalja stradanja, ali je po njenom mišljenju zaustavio i mogući genocid na Kosovu.

– Svi smo bili tu, sve vrijeme rata. Nekoliko godina nakon što su Amerikanci predvodili NATO i mirovne snage – dešavale su se druge stvari u svijetu. Kada mislite da je mir nastupio – naš posao je onda na drugom mjestu. Zbog onoga što smo učinili u Bosni, bilo je nemoguće da međunarodna zajednica ode. Spriječen je genocid na Kosovu. Uradili smo svoj posao – istakla je Amanpour. 

– Vijeće sigurnsoti UN-a je govorio o situaciji nakon Dejtona, o etnocentričnoj politici, koja je cementirana u ono što sada možete nazvati hladnim ratom. Pandemija, korupcija, to su teške stvari kako bi BiH usmjerili naprijed – kazala je Amanpour na konferenciji.

Pregledala film “Quo Vadis, Aida?”

Čuvena novinarka CNN-a rekla je kako je pregledala film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, koji govori o ključnim danima tokom pada Srebrenice 1995. godine.

– Mogu vam reći, osjećala sam paniku, kao da sam ponovo tu. Osjećala sam bijes, ljutnju, sramotu, taj moralni kukavičluk, koji je omogućio da se to dešava na kraju 20. vijeka. Dejton je spasio živote, zaustavio je rat. Ali je nastavio sa etničkim granicama, nagradio je bosanske Srbe sa njihovom “krnjom državom”. Nadam se da će u narednih 25 godina to promijeniti. Ljudi moraju naučiti da žive zajedno – rekla je.

Žene imale ključnu ulogu

Žene su također imale ključnu ulogu u konfliktnim i postkonfliktnim predjelima, kazala je.

– Žene su pokrenule stvari, žene mijenjaju stvari. Žene u Srebrenici nisu dozvolile da se zaboravi Srebrenica, upozorile su svijet, govorile su šta se dešavalo i da se nikada ne smije dozvoliti da se genocid toleriše – zaključila je Amanpur.

Autor: Avaz.ba