Afganistan pao u ruke Talibana, predsjednik napustio zemlju

Svijet Vijesti

Da će Afganistan pasti, više nije upitno, jedino je pitanje trenutka kada će to biti i službeno objavljeno, a prema najnovijim informacijama koje stižu putem Glasa Amerike, medijske kuće u vlasništvu američke vlade, to bi se moglo dogoditi vrlo brzo.

Dopisnik Glasa Amerike iz Pakistana Ayaz Gul, objavio je da su, prema neslužbenim informacijama do kojih je došao, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i potpredsjednik Amrullah Saleh podnijeli ostavke tijekom sastanka s talibanskim vođama, koji se danas održao, a na kojem se razgovaralo o predaji Kabula i mogućoj uspostavi ‘prijelazne vlasti’.

Do ‘prijelazne vlasti’, izvjesno je, neće doći s obzirom da su Ghani i Saleh, prema novinaru Gulu, svu vlast predali talibanima. Nakon toga su, također neslužbeno, napustili i Kabul i Afganistan, a prema dosad nepotvrđenim informacijama, odletjeli su u susjedni Tadžikistan iz čijeg bi glavnog grada Dušanbea trebali nastaviti put na treću, zasad nedefiniranu lokaciju.

Talibanski izvori rekli su za Glas Amerike da je ostavka afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija prihvaćena tijekom razgovora u Kabulu. Tvrde i da će afganistanski starješine, a nije jasno uključuje li to i Ghanija, otputovati u Dohu u Kataru gdje će se realizirati detalji prijenosa vlasti na talibane. Iz Ghanijevog ureda još nisu komentirali ovu informaciju.

Talibanski pregovarači otišli su u nedjelju u predsjedničku palaču kako bi razgovarali o predaji vlasti, rekao je ranije afganistanski dužnosnik koji je htio ostati anoniman iz straha od talibanske odmazde.

Wall Street Journal je, pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika afganistanske vlade, objavio da službeni Kabul, ili bolje reći ono što je od njega ostalo, u dogovoru s Amerikancima talibanima predlaže da sljedeća dva tjedna ne zauzimaju glavni grad već da ih iskoriste za pregovore o zajedničkoj prijelaznoj vlasti. Isti dužnosnik je dodao da sumnja da će talibani prihvatiti taj prijedlog.

Glasnogovornik talibana: Očekujemo miran prijenos vlasti

Talibani očekuju miran prijenos vlasti sljedećih nekoliko dana, kazao je ranije glasnogovornik talibana, u trenutku dok su talibanski borci ulazili u afganistanski glavni grad Kabul uz vrlo malo otpora afganistanskih vladinih snaga.

Suhail Šahin kazao je i da će militantna islamistička skupina štititi prava žena, kao i slobodu medijskih djelatnika i diplomata.

“Uvjeravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihovo vlasništvo i njihovi životi sigurni”, kazao je talibanski glasnogovornik za BBC.

“Naše vodstvo instruiralo je naše snage da ostanu na ulazima Kabula i da ne ulaze u grad”, kazao je glasnogovornik.

“Očekujemo miran prijenos vlasti”, kazao je dodajući da talibani očekuju da se to dogodi “u sljedećih nekoliko dana”.

Šahin je iznio u glavnim crtama politički okvir koji talibani predviđaju za povratak radikalnog islamističkog pokreta na vlast, 20 godina nakon što su ga međunarodne snage svrgnule nakon napada 11. rujna 2001.

“Želimo uključivu islamsku vladu, što znači da će svi Afganistanci biti zastupljeni u ovoj vladi”, uvjerava Šahin dodajući: “Razgovarat ćemo o tome u budućnosti, kada se dogodi mirna tranzicija”.

Glasnogovornik grupe također je istaknuo da međunarodna veleposlanstva i njihovi zaposlenici neće biti na meti talibanskih boraca te da bi trebali ostati u zemlji.

“Nema rizika za diplomate, humanitarne organizacije, bilo koga. Svi bi trebali nastaviti raditi kao i do sada. Neće im nanijeti štetu, trebali bi ostati”, rekao je.

Odbacujući strahove od povratka zemlje u doba prve talibanske vladavine, uz vrlo strogu primjenu islamskih pravila, Šahin je rekao da talibani sada žele otvoriti “novo poglavlje” tolerancije.

“Želimo surađivati ​​sa svim Afganistancima, želimo otvoriti novo poglavlje mira, tolerancije, s mirnim suživotom i nacionalnim jedinstvom za državu i narod Afganistana”, kazao je glasnogovornik talibana za BBC.

On je kazao i kako bi skupina uskoro trebala preispitati svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, koje su do sada obilježila dva desetljeća sukoba, najavivši otvaranje “novog poglavlja suradnje”.

Naredili snagama da ne napadaju Kabul

Talibani su ranije naredili svojim snagama da ne napadaju Kabul, glavni grad Afganistana, već da zauzmu položaje ispred ulaza u grad, priopćili su u nedjelju.

Pošto je Kabul velik i gusto naseljen grad, talibani nisu namjeravali ući silom, naveli su u priopćenju. Umjesto toga, militanti su održali pregovore s afganistanskom vladom o mirnom zauzimanju Kabula, dodaju.

Priopćenje je objavljeno kad su društvenim mrežama počeli kružiti nepotvrđeni izvještaji o ulasku talibanskih boraca u grad.

U međuvremenu je glavni grad Afganistana postao poprište scena meteža s mnoštvom ljudi koji žele podići svoje ušteđevine, kupiti hranu i otići kući svojim obiteljima.

Autor: Jutarnji.hr